Joomla
Joomla! is een van de meest bekende en populaire open source content management systemen wereldwijd. Joomla! is een afsplitsing van een ouder CMS genaamd Mambo. Het is geschreven in PHP en werkt met een MySQL database.

Functies van Joomla!
Joomla! heeft functies als het cachen van pagina's, RSS-feeds, printversies van pagina's, nieuwsflitsen, blogs, fora, opiniepeilingen, kalender, zoeken en taal-internationalisatie.

Officiële informatie:
Website
Forums
Help
Extenties

Geschiedenis van Joomla!
Joomla! is ontstaan na onenigheid tussen de eigenaar van de handelsnaam Mambo en de meerderheid van het ontwikkelteam. De gebruikers en ontwerpers van Mambo wilden een in de open source gestructureerd CMS terwijl de eigenaren van Mambo in augustus 2005 een stichting hadden ontworpen welke Mambo verder zou ondersteunen. Door de handelsnaam aan deze stichting te schenken viel dit buiten de open source gemeenschap. Een groot gedeelte van het ontwikkelteam die het hiermee niet eens was hebben daarna Joomla! gestart.  Op 1 september 2005 werd de nieuwe naam aangekondigd.

De naam Joomla!
De naam is de fonetische spelling van het Swahili-woord 'jumla' dat 'alles samen' of 'als één geheel' betekend. De naam is gekozen om de verbintenis van het ontwikkelingsteam en de gemeenschap met het project. De eeste versie van Joomla! (Joomla! 1.0.0) werd op 16 september 2005 aangekondigd. Deze versie was de Mambo 4.5.2.3 versie, onder de nieuwe naam uitgebracht, gecombineerd met andere, kleine, verbeteringen. Volgens de ontwikkelaars zal Joomla! 2.0 een compleet herschreven product zijn, gebouwd in PHP 5.

Voorwaarden van Joomla!
Joomla! is vrijgegeven onder de GNU General Public Licence.

Bronnen en meer informatie:
Joomla! - Wikipedia over Joomla!
DutchJoomla! - Nederlandse Joomla! informatie
Zietuwel.nl - Gespecialiseerde Joomla! Ontwerp & Webhosting

 
 
 
?>?>