Met een open source design kan je je website de layout geven die je wenst. Als je nog een keuze moet maken dan merk je snel het grote aanbod op. Laat je hierdoor niet doen, er is een handige manier om de juiste keuze te maken.
Een layout bepaalt het uitzicht van de website. De eerste stap is dat je uitmaakt hoe de website er moet gaan uitzien. Dat hangt samen met de sector waarin je actief bent. Het is namelijk dat het verschil in kleur en indeling heel wat kan uitmaken voor het publiek dat je wenst aan te spreken. Een jonger publiek kan frisse kleuren wel hebben, terwijl een ouder publiek liever wat sobere kleuren heeft. Het is allemaal te bekijken dus en daar kan je heel wat onderzoek aan besteden. Als je een onderneming opzet dan wil je van bij de start dat alles goed staat en met een open source design kan je hier zeker mee aan de slag.
Zelf aan de slag
Ben je zelf wat onderlegd in het internet gebeuren, dan kan je hier ook zelf mee aan de slag. Je moet eerst een keuze maken in welk systeem je wil gaan gebruiken. Voor een standaard website zit je goed met WordPress. Dit CMS (content management system) bevat een beheergedeelte waarmee je zelf aanpassingen kan uitvoeren. Dat kan gaan over het aanpassen van teksten en afbeeldingen. Maar ook de kleuren van het design dat je uiteindelijk gekozen hebt. Maak ook nieuwe gebruikers aan die de website kunnen updaten. Of zoek plugins om de website uit te breiden. Vaak gebruikte plugins zijn om je SEO te verbeteren, snelheid van de website aan te pakken en bestandsgrootte van afbeeldingen te beperken.
Toch liever een ander systeem om een webshop of kleine portfolio site te starten? Met opensource heb je keuze genoeg. Verdiep je in het volledige aanbod en voor je het weet heb je wel een degelijk systeem gevonden. Magento is zeer bekend om webshops mee te bouwen. Het is een zeer stabiel systeem waarmee je kleine tot grote webwinkels kan opzetten.
Thema kiezen
Open source design kan je dus kiezen aan de hand van de vele templates en thema’s die beschikbaar zijn. Er is een aanbod van gratis versies. Deze zijn eerder beperkt in functionaliteiten en zien er niet altijd even afgewerkt uit. Maar heb je hier toch een keuze in gevonden dan kan je dit thema installeren. Dit gaat vaak via een .zip bestand die je moet opladen in het CMS dat je gebruikt. In enkele klikken kan dit al in orde zijn. Indien je het niet op deze manier kan opladen, dan kan je nog steeds via FTP werken. Hiermee moeten alle bestanden worden opgeladen en moet je handmatig het thema activeren binnen het systeem. Dit is al meer voor de vergevorderde internetgebruiker, maar er zijn heel wat fora waar je je vraag kan stellen bij problemen.
De betalende thema’s kunnen er echt schitterend uitzien. En als je je bezoekers wil overtuigen, dan kan je hier best ook eens naar kijken. Er zijn echt tal van designs die er oogstrelend uitzien en je echt meenemen in een oase van kleuren die perfect bij mekaar passen. Ook designs die er volledig functioneel uitzien en waar de call to actions zeer mooi in verwerkt zijn.
Er bestaan heel wat designers die dit zelf aanbieden. Maar een goede tip is de website van themeforest. Hier staan tal van aanbieders op, die stuk voor stuk hun open source designs aanbieden. Handig is dat je zo op categorie kan selecteren en dus zo een gepaste layout kan vinden voor de sector waarin je actief bent. De kostprijs valt zeer goed mee, zeker in vergelijking met maatwerk. Dan moet je een webdesigner inhuren die van a tot z alles moet opzetten en daar gaan veel werkuren in. Alles valt en staat met je budget. Als dat in het begin nog niet te groot is maar je wil wel een professionele website, dan is bovenstaande tip zeker eentje om te onthouden.
Thema installeren
Als je een design gevonden hebt, kan je het aankopen en krijg je de bestanden in bezit. Hier zit ook een .zip bestand dat je kan gebruiken om in het CMS op te laden. Sommige thema’s kunnen verwarrend zijn en helemaal leeg ogen na installatie. Informeer je dan bij de designer die het thema gemaakt heeft en vraag na of er demo inhoud is. Dan kan je de inhoud van het voorbeeld ook op jouw site opladen en op basis daarvan je eigen teksten en afbeeldingen invoeren. De instellingen van zo een design zijn vaak nog uit te breiden. Met enkele kliks en eventueel aanpassen van kleuren kan je zo een design bekomen dat er toch net wat anders uitziet.
Support
Handig aan een betalend open source design is dat je support krijgt na aankoop van een thema. Dus mocht je vragen hebben om zaken aan te passen of je raakt er niet goed wijs uit. Dan mag je een antwoord verwachten en kan je zo toch een mooi resultaat bekomen.
Toch geen kaas gegeten van dit hele gebeuren? Dan zijn er zeker en vast freelance webdesigners die dit voor je in orde maken. Zij werken dagelijks met dit soort dingen dus veel tijd kunnen ze er niet aan kwijt zijn. Op die manier weet je met zekerheid dat de website er zal uitzien zoals jij het wenst en het kost je nog niet al te veel geld.
Wat moet je onthouden? Er is voldoende keuze in open source designs om een nieuwe website mee op te zetten. Je kan dit helemaal finetunen voor de sector waarin je actief bent. Ben je zelf handig genoeg, neem het heft dan in handen en installeer alles zelf. Heb je liever een professional die het voor je doet, er zijn tal van designers in de buurt die dit voor je in orde kunnen maken. Je kan dus over een afgewerkte website beschikken op zeer korte termijn en volledig naar je verwachtingen.