Een website opzetten als leek is in vele gevallen een lastige klus. Als je er geen kaas van het gegeten, dan weet je niet waar te starten. Iemand aanstellen die het voor jou doet is een goed idee. Maar dan nog krijg je vragen waar je niet direct het antwoord op weet. Zoals met welk systeem wil je dat de website gemaakt moet worden? Er bestaan zoveel CMS (content management system) dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Via deze blog gaan we je stap voor stap uitleggen wat je kan doen.
Er bestaan ‘out of the box’ oplossingen, ook wel open source websitesystemen genaamd. Je krijgt geen doosje te zien, maar de ontwikkeling van de website kan wel aanzien worden als het openen ervan. Met enkele klikken kan je een website installeren en aan de slag gaan. Als je al een webhostingpakket in bezit hebt, dan heb je ook een automatische functie om een open source website te installeren. Dat kan je vinden onder de naam ‘installatron’ of ‘softaculous’.
Welk systeem wil je gebruiken?
Maar nu komt de vraag, welk open source systeem wil je gebruiken? Er zijn er heel wat om uit te kiezen. Het hangt een beetje af van welk soort website je wil gebruiken. Voor elk type heb je wel een open source systeem. Denk aan een eenvoudige website, webshop, forum, afbeelding gallerijen, portalen, kalenders en dergelijke meer. Per categorie heb je nog eens meerdere systemen waar je uit kan kiezen. We bespreken de voornaamste.
Zeer bekend is natuurlijk WordPress. Als we de informatie mogen geloven dan is 70 % van de websites ter wereld gemaakt met WordPress. We gaan ze niet allemaal nakijken, maar de keuze voor dit systeem is wel voordehand liggend. Het zit namelijk zo eenvoudig maar tegelijk degelijk in mekaar, dat je er niet meer naast kan. Niet alleen omdat het zo gebruiksvriendelijk is, maar ook de grote community errond is iets waar je de voordelen van kan plukken. Als je met een vraag zit dan is er altijd wel iemand die je kan helpen. Of als je de website wil uitbreiden met plugins of een thema, dan heb je een grote keuze in gratis en betalende oplossingen. Je kan trouwens ook een webshop maken met WordPress, via de gratis plugin Woocommerce. Door de jaren hebben is dit systeem een vaste waarde geworden en zijn veel webshops hiermee gebouwd.
Drupal is nog een voorbeeld van een oerdegelijk systeem, welke door veel webdesigner gebruikt wordt. Het werd door een Belg ontworpen en heeft sinds de start enkele belangrijke prijzen geworden. Zelfs het Witte Huis gaf aan om hun eigen website opnieuw in te richten met Drupal.
Een derde systeem met een grote community achter is Joomla! Je kan deze vergelijken met bovenvermelde systemen. Hiermee kan je ook een volledige website opzetten dus en waar nodig uitbreiden met plugins.
We kunnen de volledige lijst met beschikbare open source systemen hier plaatsen, maar dat zou te veel worden. Het is belangrijk voor jou om te bepalen wat je wil doen met de website en wat je ermee wil bereiken. Heb je een eenvoudige bedrijfswebsite nodig dan kan je kiezen voor WordPress. Mag het een uit de kluiten gewassen site zijn, dan kan je opteren voor Drupal. Elk systeem heeft zijn eigen specificaties die beter uit de verf komen dan de andere.
Dynamisch of statisch?
Een website gemaakt met een open source systeem bevat ook een databank. Dat wil zeggen dat alle informatie aangemaakt met de website wordt opgeslagen in een bestand. Deze is gekoppeld aan je website en zit ook in het webhostingpakket. Dit heet dan een dynamische website. Omdat je op een makkelijke manier via een beheersysteem aanpassingen aan pagina’s, tekst en afbeeldingen kan maken. Neem nu de talrijke blogs die je op het internet ziet. Deze zijn ook vaak gemaakt met een systeem als WordPress. De blogeigenaar zoekt een thema om de layout te bepalen. En via het beheersysteem kan je blog berichten toevoegen. Per bericht bepaal je dan hoe de inhoud eruitziet door afbeeldingen en hyperlinks toe te voegen. In vergelijking met een statische website is dit dus een groot voordeel. Statisch wil dan weer zeggen dat de inhoud van de website niet vaak aangepast zal worden. En dat het ook lastiger is om deze aan te passen. Statische websites worden gemaakt in HTML-vorm, wat wil zeggen dat er dus vaak ook geen beheersysteem achter zit.
Website met beheersysteem
Als je een website vaak wil aanpassen, dan kies je best voor een beheersysteem. Het gebruiksgemak ligt veel hoger en de snelheid van updates die je kan uitvoeren is handig als je veel inhoud hebt die vernieuwd moet worden. Of als je nieuwsberichten wil schrijven over je eigen persoon, onderneming of hobby.
De opties zijn dus bijna eindeloos met een open source website. Voor een leek kan het overweldigend lijken. Want als je je erin wil verdiepen, dan komt er heel wat informatie naar je toe. Het internet staat er vol van, maar het is lastig te bepalen welke informatie de juiste is in jouw geval. Hier zal je moeten testen door ‘trial and error’ en uiteindelijk zien wat werkt en wat niet.
Heb je kennissen die een beetje bekend zijn met deze materie, dan kan je hulp vragen. Heb je liever professionele hulp, dan is een webdesigner een goede keuze. Er zijn tal van freelancers die je een degelijke website kunnen opzetten. Dat kan gaan van een standaard website met je bedrijfsinformatie. Tot een nieuwswebsite over bijvoorbeeld je favoriete voetbalploeg.
Een open source systeem is dus een goede keuze als je een start wil maken op het internet. Deze systemen moeten niet onderdoen voor eigenhandig geschreven systemen. Je kan je website op een professionele manier afwerken en online plaatsen. Laat de webdesigner een domeinnaam en webhosting voor je regelen. Bespreek wat je wil en hoe de website eruit moet gaan zien. In samenspraak kan je bepalen welke kleuren er gebruikt moeten worden, de pagina’s indelen enzoverder. In geen tijd staat alles netjes online.